preloder

Малък плаж Резово

Централният плаж на Резово е малък, но затова пък с изглед към 2-3 километровия пустеещ турски плаж в съседна Турция. Ако все пак обичате по-просторните и големи плажове можете да използвате плажа на Силистар или дивите плажове на 3 км от Резово - малък и голям Кастрич, където рядко има хора.
Северно от Резово има много малки каменисти заливчета, които също могат да се ползавт за слънчеви бани и гмуркане.

Река Велека

Велека се влива в Черно море на север от село Синеморец. Устието на реката е едно от най-красивите места по нашето Черноморие. То попада в Природен парк Странджа и е защитена местност.

Тук природата е съхранила своята красота и уникален ландшафт. Реката придава приказен вид на околността – зелени гори, достигащи до самия бряг, тъмни скали с причудливи форми, изваяни от природата и златисти пясъци.

Достигайки до Синеморец, реката образува красива лагуна и се просмуква към морето под пясъчна коса. На нея е един от най-красивите плажове по Южното черноморие. Лагуната често мени мястото на устието си. Сега устието е в най-северната част, но преди е било на юг. На мястото на старото легло на реката има езеро с тръстики на единия бряг. Около езерото пасат коне и много щъркели намират прехраната си.

С високо проходима кола може да се стигне до лагуната, но е по-добре да оставите колата си в Синеморец и да походите малко пеша, за да се порадвате на красивата гледка.

Кастрич

Късноантична и средновековна крепост Кастрич се намира на нос Кастрич, дълъг 160 m, отстоящ на 2.87 km северозападно по права линия от центъра на село Резово. Други имена, с които е известна са Кастро, Кастрица, Кастрицион.
Основите на крепостта, която е била иззидана с ломен камък, споен с хоросан, имат правоъгълна форма със страни приблизително 20 на 30 m. Тази крепост се споменава през 1263 г. от византийския хронист Георг Пахимер. За нея съобщава и Мануил Фил, описвайки битките между Византия и България за овладяване на укрепените черноморски градове на юг от Бургаския залив.

Намерените археологически находки доказват, че крепост Кастрич е съществувала от късната античност до османското нашествие. Надморската ѝ височина е 28 метра.

Резовска река

Река ``Резовска`` е най-южната точка на българското Черноморско крайбрежие, от която започва границата ни с Република Турция. Тя извира от турската най-висока част на Странджа планина, където носи името ``Паспалдереси``. Смята се, че българското й име произхожда от тракийския цар Резос. Реката образува дълбока долина с много меандри, като устието й е в Черно море при село Резово, Бургаска област. Речният й бряг е стръмен, обрасъл с букови и дъбови гори. Общата дължина на реката е 112км, а водосборният й басейн - 738кв. километра, тъй като има многобройни притоци. Резовска река има богата флора и фауна, включваща представители на редки видове бръшлян, скрипка, гърбач, хмел, дива лоза, а от животинския свят - пъстърва, безкрак гущер и леопардов смок. Среща се и единственият отровен смок в Европа - вдлъбнаточелият смок.

Плаж Силистар

На 5 км южно от село Синеморец по пътя за село Резово е отбивката за последния плаж преди границата с Турция. По около 1 км разбит път, лъкатушещ през гора, се достига до обширен паркинг. След няколко метра се открива невероятна гледка.

Силистар е може би най-красивият залив по нашето Черноморие. Заради дълбокия залив водата почти винаги е спокойна, през лятото е топла и много чиста. Плажът е с дължина около 1 км и ширина около 50 м. и е покрит е със златист пясък.

За любителите на плуването, брегът е много приятен и плавно преминаващ в дълбочина, а гмуркачите трябва да внимават с подводните пещери, има вероятност от водовъртежи. Плажът е едно от предпочитаните сърф места по нашето Черноморие.

Плаж Листи

Плаж Листи се намира между Синеморец и Резово на територията на Природен парк ``Странджа``. До него води лош черен път през територията на горско ловно стопанство - може да успеете да стигнете и с кола, но рискувате да си имате неприятности с горски и гранични власти. Може да се достигне и пеша вървейки на юг от плаж Липите (приятна пътека през крайбрежни ливади и интересни скали) или на север от плаж Силистар (трудна пътека през пресечена местност)

Плаж Липите

Плаж Липите предлага на посетителите си усамотение, спокойствие, фин пясък, зеленина и чиста вода. Пътят до Липите обаче не е в добро състояние и ако не притежавате висок автомобил може да пропуснете тази емоция, затова и мнозина предпочитат да стигнат до плажа пеша. Вървейки не повече от 20тина минути от южния синеморски плаж ще достигнете до един от най-красивите плажове в България. Тук морето е най-тихо и спокойно, сравнение с останалите плажове в Синеморец.
Ако сте решили да прекарате цял ден на това красиво място, е добре да се запасите с храна и освежаващи напитки, защото на плажа няма да откриете заведения.
Плажът е привлекателен и с уникалните си скални образования, които са способни да развият въображението ви. Някои от тези природни скулптури вече са получили своето наименование – Пещерата на гълъбите, Скалата на Сизиф, Разделената Канара